Random Posts

  • 13 Ekim 2014 Pazartesi

    Betelgeuse Yıldızı'nın Çöküşü

    Betelgeuse, Samanyolu Galaksisinde , Avcı Takım Yıldızında bulunan en parlak ikinci yıldız (diğeri mavi dev Rigel ) .Gökyüzünde Antares isimli yıldızla birlikte görülebilecek iki kırmızı devden biri! Betelgeuse, eski Arap mitolojisinde ”Gizemli Kadın”, Yunan mitolojisinde ise Helen’in tasvirlerinden biridir ayrıca.

    Betelgeuse‘un bizden uzaklığı 425 ışık yılı ve çapı da yaklaşık  olarak Güneş’in çapının 600 katı olduğu hesaplanmış. Betelgeuse o kadar büyüktür ki, Güneş’in yerine yıldızımız o olsaydı , yıldızın dış atmosferi Güneş Sistemi’nin beşinci gezegeni olan Jüpiter’in yörüngesini içine alırdı. Merkür, Venüs, Dünya ve Mars ise yıldızın içinde kalırlardı.


    Eğer bir yıldız, Güneşin 100 katı ve daha büyükse bunlar dev yıldızlar olarak anılır. Kırmızı dev yıldızların yüzey sıcaklığı düşük (genellikle Güneş’in yüzey sıcaklığının yarısı kadar)  olduğundan oldukça parlak ve kırmızı görünürler. Aslında bu kadar büyük olmalarına rağmen oldukça hafif sayılırlar , mesela güneşten 600 kat büyük olmasına rağmen kütle olarak yalnızca 15 katıdır. Bir başka deyişle, Betelgeuse’un yoğunluğu Güneş’in yoğunluğundan çok daha azdır. Parlaklık olarak ise güneşten ortala 60.000 kat daha fazla parlaktır ama ne yazık ki artık ömrünün son anlarını yaşıyor. Hawaii’deki Mauna Kea yanardağının zirvesinde bulunan Keck Teleskobu’nun verilerine göre, Betelgeuse kutuplarından basılarak yuvarlak şeklini hızla kaybediyor. Büyük bir süpernova ile patladıktan sonra dünyanın iki günesi varmıscasına aydınlık saçacağı iddia ediliyor. Gündüzleri de gökyüzünden görülebilecek , geceleri ise ortalığı iyice aydınlatarak nesnelerin gölge vermesini sağlayabilecekmiş.

    Kaynak: hemsnobhemgeek

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Fashion

    Beauty

    Culture