Random Posts

  • 7 Ekim 2015 Çarşamba

    Yunanistan'da Gezilecek Yerler: Atina Akropolisi

    Köklü bir kültüre sahip Yunanistan, tarihin en eski yapılarını ve zamanın ünlü filozoflarını içinde barındırmaktadır. Bu denli köklü bir yapıya sahip olduğu için, kültürel ve tarihi yapılar da bir çok ülkeye kıyasla sayıca fazladır. Kısa mesafede bulunmasına rağmen hala gitmeyen varsa mutlaka gitmeli, Yunanistan'da gezilecek çok fazla yer var!

    Atina Akropolisi

    Akropolis kelimesi eski Yunanca'da "şehirlerin yanında bulunan yükselti" anlamına gelmektedir. Dünya üzerinde Akropolis olarak anılan bir çok yer vardır, ancak bunların en ünlüsü Atina Akropolisidir. Deniz yüzeyinden 152 metre yükseklikte bulunan Atina Akropolisine yerleşim kayıtlarına bakıldığında ilk yerleşimin Cilalı Taş Devri zamanında yapıldığı görülmektedir. Akropolis'te bulunan evler ve sarayın yapım tarihi ise Tunç Devri dönemine denk gelmektedir. 

    Partenon

    Partenon, Athena'nın tapınağıdır, MÖ 5. yüzyılda Atina Akropol'ünde inşa edilmiştir.
    Antik Yunan'dan günümüze kalan yapılar arasında en iyi bilinenidir ve Yunan mimarisinin en büyük eseri olarak kabul edilir. Dış cephesinde kullanılan heykeltıraşlığın Yunan sanatının en yüksek noktası olduğu düşünülür. Dünyanın en büyük kültürel abidelerinden biri olarak Partenon, Antik Yunan`ın ve Atina demokrasisinin de sembolüdür. Tapınak Dor üslubu ile inşa edilmiştir.
    Partenon isminin Athena Partenos`ün kült heykelinden geldiği sanılmaktadır. Bu heykel Fidias tarafından fildişi ve altın kullanılarak yapılmıştır, Athena`nın sıfatı partenos (παρθένος, bakire) tanrıçanın bekaretini simgelemektedir.*



    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Fashion

    Beauty

    Culture