Random Posts

  • 11 Eylül 2014 Perşembe

    Dünyanın En İlginç Plajı: Glass Beach

    Zamanla kendiliğinden oluşmuş dünyanın en ilginç plajlarından olan Kaliforniya’nın “Glass Beach” (Cam Sahil ya da Camdan Plaj) camdan plajı’ndan bahsedeceğiz.
    Bu sahili farklı kılan şey, herhangi bir sahil ya da plajda karşılaşmayı beklediğiniz, kum, çakıl ya da insanoğlu icadı çimen ve beton değil camlardır. Bu taşlarının oluşumu da aynı çakıl taşlarının oluşumuna benzer. Yıllarca dalga, yağmur ve rüzgar gibi bir çok çevresel faktörün etkisi ile aşınan, zamanla elipsoit ya da yuvarlağımsı şekiller alan çakıl taşları gibi aynı kaderi camlar da paylaşmıştır.
    Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde bulunan Fort Bragg sahili 1949′lu yıllarda, insanların kontrolsüzce tüm çöplerini atabileceği bir at-kurtul alanlarındandı. 18 yıl gibi uzun bir süre de bu şekilde kullanılan sahil, daha sonra bir takım girişimler ile birlikte, toksik etki gösterebilecek madde yoğunluklarına ulaşıldığı tespit edilerek bölge koruma alanı olarak ilan edilmiştir.. Günümüzde bu ekosistemin kendini onarması ve okyanusun sahip olduğu çöpü geri iade etmesi, zamanla yağmur, dalga ve rüzgar etkisi ile temizlenmesi gibi nedenler  sahili artık Doğal Koruma Parkı haline sokmuş ve doğrusu beklenmedik bir şekilde görsel harikulade bir manzara oluşmuştur.


    İşin özü şöyle ; Çöplük olarak kullanılan bu sahilde kırılan cam ve şişe parçaları zamanla aşınarak değişik şekillere bürünmüştür ve göze hoş gelen ufak ufak şekilli camlar tüm sahili kaplamıştır.
    Bir çok ziyaretçisi bulunan bu sahildeki cam parçaları toplamak yasak. Plaj koruyucularının kontrolünde olan sahilde üzerinizde bu camlarla yakalandığınız takdirde bir cezai uygulama şimdilik yok. Görevlilere göre çok yakında bu camları toplayanların ceza göreceği günlerin geleceğinden eminler.
    Camları görmek için Sea Glass Museum (Deniz Camı Müzesi) adında ziyarete açık ve ziyaret dolayısı ile ücret talep edilmeyen bir  müzede kurulmuştur. Müzede özel kutularda her renkten ve her tipten camlar sergilenmektedir.


    Kaynak: Anatoliamed

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    Fashion

    Beauty

    Culture